Znasz ten błysk w oku i nutkę dumy w głosie, kiedy któraś z koleżanek opowiada Ci o tym, że jako mała dziewczynka, bawiła się z chłopakami, łaziła po drzewach i kopała w „piłę”? Podświadomie kodujemy chłopięce formy rozrywki, zainteresowania, jako te, które wróżą dziewczynce zaradność i siłę wewnętrzną. Gorzej już z opowieściami przeważającej ilości kolegów, którzy dopiero po kilku głębszych (albo i nigdy) przyznają się do tego, że bawili się ze swoimi koleżankami w „obiadki, herbatkę i sklep”. Muszę Ci się przyznać, że długo sama uważałam takich kolegów za przyszłych pantoflarzy i pierdoły. Mój tata nie gotował. Jedyne co potrafił zrobić na ciepło to kiełbasę z wody :) Kilka długich lat zajęło mi przyjęcie do wiadomości, że to właśnie mężczyźni są najlepszymi kucharzami a facet, który potrafi odnaleźć się w kuchni to niesamowicie apetyczny kąsek.
Rosół mojego Maćka smakuje lepiej niż rosół mojej mamy, mojej babci i teściowej razem wzięte a sernik, który ostatnio upiekł „na szybkości” powalił na kolana naszą znajomą, która do niedawna uważała się za najlepszą cukierniczkę świata. Jak się okazuje to dziedziczne bo tata Maćka robi najlepszą szarlotkę jaką jadłam kiedykolwiek a Mati zajada się jego klopsikami :) Bakalarze to najlepsi kucharze na świecie. Model rodziny totalnie odmienny od tego, w którym wychowywałam się ja, ale muszę przyznać, że to właśnie mężczyzna, który potrafi gotować stał się dla mnie uosobieniem męskości.
Maciek w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Kwestią czasu było więc zarażenie młodego Bakalarza miłością do kucharzenia. Najpierw były zabawy dorosłymi garnkami na podłodze w kuchni, później Młody Pączek dorobił się własnej, drewnianej kuchenki (np. tutaj) w swoim pokoju a od jakiegoś miesiąca, kuchenka stoi w salonie na dole, bo Mati gotuje nam na niej śniadanka o każdej porze dnia i nocy. Oprócz gotowania i kopania piły jego ulubioną zabawą jest jeżdżenie „kopa-ą”, „wycikuwą”, „tabantem”, audi i nysą (wiem, dosyć egzotyczny zestaw), więc nie mam obaw o to, że mój syn będzie zniewieściały i mało chłopięcy wśród rówieśników albo umiejscowi się wygodnie pod pantoflem swojej przyszłej żony a wszystkie inne „męskie sprawy” zmuszona będzie przejąć jego żona. Mati po prostu kocha gotowanie tak jak jego tata, dziadek a z tego co mi wiadomo to i pradziadek. Chłopak ma to we krwi, z resztą udowodnił to na ostatnich warsztatach z Finuu przywdziewając czarny gustowny fartuszek i wkładając całego siebie w przygotowywanie masełek smakowych i innych pyszności.
Mati aż rwie się do pomagania w kuchni. Na warsztatach przeraził kilka razy ciocie Magdę i Justynę wyrywając mi nóż podczas szatkowania ziół do masełka ziołowego albo eksperymentując ze smakiem tuńczyka połączonego z… truskawką (nieudany eksperyment muszę przyznać). Później zrobił tacie wieeeeelką kanapę z kurczakiem, do którego własnoręcznie obtaczał w masełku Finuu solonym i papryce. Żeby nie było, że jest wykapanym tatusiem, postanowił zrobić mi awanturę przy wszystkich uczestnikach warsztatów (a było tam kilkadziesiąt rodziców z dziećmi, którzy wygrali konkurs Finuu, o którym pisałam Ci jakiś czas temu) bo zrobiło mu się przykro, kiedy nie chciałam go zabrać przed kamerę, podczas wywiadu.
Niech się szkolą! I jeden i drugi :) Wizja rozpieszczania mojego podniebienia przez dwóch przystojnych kucharzy maluje na moich ustach błogi uśmiech. Na razie częściej muszę się rozsmakowywać w drewnianej sałatce z kiwi i marchewką, ale samo wyobrażenie tego co mnie czeka w przyszłości uruchamia moje soki trawienne :D
Na koniec mam dla Ciebie jeszcze kilka prawdziwie niedrewnianych przepisów, które są tak bajecznie proste, że możesz na spokojnie zaangażować w ich robienie swoje dziecko. A jeśli to córka to tym bardziej ją zaangażuj bo teściowa kiepska w te klocki… ale za to serce ma wielkie… i żołądek ;)
Wszystkie przepisy bazują na prawdziwym najprawdziwszym fińskim maśle Finuu. Do wyboru masło klasyczne i solone. A jako ciekawostkę powiem Ci jeszcze, że w Polsce można też kupić miks do smarowania Finuu, który (chyba jako jedyny, nie znam drugiego takiego) nie posiada w swoim składzie utwardzonych tłuszczy i jest źródłem kwasów Omega-3 tak ważnych w codziennej diecie naszych małych bobków. Koniecznie poczytaj o Finuu i dowiedz się, czy możesz je kupić w Twoim sklepie. To jest produkt premium, między innymi właśnie dzięki temu składowi i wcale nie jest prostym upolowanie go na półkach.
SZYBKIE PRZEPISY IDEALNE DO PRZYGOTOWANIA RAZEM Z DZIECKIEM:
Bagietka z kurczakiem alla Caesar
Składniki na 1 kanapkę:
90 g bagietki pełnoziarnistej
150 g piersi z kurczaka
2 łyżki startego parmezanu
100 ml gęstego jogurtu (3% tłuszczu)
½ małej główki młodej sałaty rzymskiej
1 ugotowane jajo
10 – 20 g niesolonego masła Finuu
Sól
Papryka słodka
Pieprz do smaku
Kurczaka oczyścić, zamarynować w soli, pieprzu i papryce słodkiej z odrobiną masła. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15-18 minut. Jogurt wymieszać z parmezanem. Sałatę opłukać i osuszyć. Upieczone mięso ostudzić, posiekać i dodać jogurt z parmezanem. Bagietkę rozciąć wzdłuż, posmarować masłem obydwie części. W misce ułożyć sałatę, następnie kurczaka z jogurtem i ugotowane, pokrojone w plasterki jajo.
Bułka pełnoziarniska z tuńczykiem i kukurydzą i spaghetti z zielonego ogórka
Składniki na 2 kanapki:
150 g tuńczyka z zalewy
90 g kukurydzy konserwowej
50 g majonezu
30 g miksu solonego Finuu
½ zielonego ogórka
30 g siekanego szczypiorku
Sól
Pieprz
Tuńczyka odsączyć i wymieszać z kukurydzą oraz majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Ogórek obrać. Specjalnym nożykiem przeciągać na długość spaghetti. Pieczywo po rozkrojeniu posmarować miksem Finuu, następnie nałożyć pastę tuńczykową i na niej ułożyć „spaghetti” z ogórka.
Masła smakowe: pomidorowe, tuńczykowe i ziołowe
Masło pomidorowe
100 g niesolonego masła Finuu
30 g koncentratu pomidorowego
30 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
Masło o temperaturze pokojowej zblendować z koncentratem. Po 2-3 minutach dodać odsączone
i posiekane suszone pomidory. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Masło tuńczykowe
100 g niesolonego masła Finuu
70 g tuńczyka z zalewy
10 g posiekanych kaparów
Tuńczyka i kapary zblendować na gładką masę. Dodać do masła o temperaturze pokojowej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masło ziołowe
100 g niesolonego masła Finuu
30 g koperku
30 g natki pietruszki
Skórka otarta z ½ cytryny
Zioła posiekać, następnie przełożyć do naczynia i zblendować z masłem. Dodać otartą skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Masła smakowe są ciekawym dodatkiem do pieczywa, jak również do wykończenia dań. Przykładowo – do gotowego steka możliwe jest dodanie masła ziołowego, bądź pomidorowego. Można je przechowywać w zamrażarce, w postaci zrolowanego w pergamin wałka i odcinać w miarę potrzeby.
Pancakes z mąką orkiszową i z owocami
Składniki (na około 7-8 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej lub mieszanka z mąką razową lub orkiszową
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka maślanki
2 łyżki oleju
Szczypta soli
250 g owoców (truskawek, jabłek, malin, borówek)
100 g niesolonego miksu Finuu do smażenia
Przygotować dwie średniej wielkości miski. W pierwszej wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajko z cukrem. Dodać olej. Mieszać, aż pojawi się delikatna piana. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto na pancakes powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe. Pancakes można smażyć na patelni zwykłej lub teflonowej. Rozgrzać minimalną ilość oleju. Wlać porcję ciasta i odczekać, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Smażyć do chwili, gdy ciasto na brzegach będzie suche – wtedy przewrócić na drugą stronę. Uważać, by nie przypalić placków, jedynie lekko je zarumienić.
Przepisy przygotował:
Tomasz Królikowski
O produktach Finuu przeczytasz tutaj i tutaj. Zajrzyj koniecznie. Aaaaa! I posłuchaj totalnie za darmo bajki opowiadanej przez prawdziwe fińskie trolle! Właśnie ją znalazłam na stronie. Mistrz :) Iiii… poczęstuj się soczkiem :) Nie bój się, będę dobrą teściową! Zdrowie naszych dzieci :*