Mój pierwszy raz z piekarnikiem :)

Mój pierwszy raz z piekarnikiem :)

Moje kulinarne podboje dotarły już chyba nawet do samego św. Mikołaja bo w dniu jego imienin oprócz prezentu od Maćka, który podkleja się rok rocznie do Mikołajowych prezentów, tajemnicze pudełko od samego Świętego :) Ale z tego naszego Mikołaja to niezły kawalarz bo mój prezent w takiej postaci, w jakiej go dostałam nie nadawał się do niczego. Musiałam jeszcze z nim troszkę poczarować. Wieczorem zabraliśmy się do pracy. Ja – mistrz ceremonii i mój mały pomocnik – kuchmistrz Pączek ;)

W tajemniczym pudełku znaleźliśmy składniki i przepis na Podwójne Ciasto Czekoladowe, ale z tego co wiem, taki sam przepis dostało jeszcze kilku innych blogerów. Nudno by było w tych internetach, gdyby nagle, jednego dnia wszyscy zaczęli się chwalić swoimi czekoladowymi wypiekami. Oczywiście na żadnym innym blogu nie byłoby takiego małego Pączka w roli pomocnika, ale to za mało. Święty przyniósł nam co prawda to samo ciasto, ale do składników dorzucił jeszcze jeden sekretny składnik, który smak tego samego ciasta zmienia nie do poznania.

Mam dla Ciebie masę zdjęć z tego magicznego wieczora (i z dnia kolejnego, bo nasze kucharzenie przeciągnęło się aż do niedzieli!) ale nie powiem Ci co to za magiczny składnik :) Musisz znaleźć go sama wśród zdjęć. Ciekawe czy go rozpoznasz.

Zanim dostaniesz ode mnie przepis na MEGA PYSZNE ciasto czekoladowe (ba! podwójne ciasto czekoladowe!) mam dla Ciebie informację od naszego Świętego Mikołaja czyli… kostki do pieczenia – Kasia :)

Kasia (tutaj) organizuje konkurs świąteczny „Czekoladowa Radość Pieczenia”, w którym za nic (dosłownie) do wygrania jest dwufunkcyjny blender Philips (ten, którego używam na zdjęciach). Kasia nie bez powodu wybrała ten czas na organizację konkursu. Święta za pasem, powoli zabieramy się za świąteczne wypieki. Niezależnie od tego, czy będą to pierniczki, które pieczesz pewnie już teraz czy ciasto, które przygotujesz później, skorzystaj z okazji i wyślij jego zdjęcie pod postem konkursowym. Pamiętaj, że Twój wypiek musi zawierać czekoladę, no i oczywiście kostkę do pieczenia Kasię :)

No dobra, to co? Wracamy do naszego pudełka? :)

W pudełku znalazłam wszystkie produkty potrzebne do zrobienia Ciasta Podwojnie Czekoladowego. Kiedy wstawiałam ciasto do piekarnika była już „Cicha noc, święta noc” więc polewę zrobiliśmy dopiero następnego dnia a ciasto pochłonęliśmy po niedzielnym obiadku. Szaleństwo! Wiesz kiedy ostatni raz jadłam niespiesznie ciasto w niedzielę? Po półrocznym maratonie z wykończeniówką domu, taki kawałek ciasta zrobionego własnoręcznie w wymarzonej kuchni smakuje o niebo lepiej. Hmmm… A może to ten magiczny składnik? ;)

Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00001 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00002 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00003 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00005

Przepis na Ciasto Podwojnie Czekoladowe:

czas przygotowania: 15 minut

poziom trudności: dostosowany do umiejętności BM a więc najłatwiejszy z łatwych :)

Składniki:

kostka do pieczenia Kasia – 200g

gorzka czekolada 60% – 200g

czekolada mleczna – 130g

jajka – 4szt

cukier – 200g

mąka – 150g

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

śmietanka 30% – 50 ml

mleko – 75 ml

posiekane orzechy włoskie – 200g

„sekretny składnik”

Krok 1

W kąpieli wodnej rozpuścić Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.

Krok 2

Zmiksuj jajka z cukrem. DOdaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. DOdaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 3

Wysmaruj formę do pieczenia o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. i piecz przez 30 minut.

Krok 4

Kiedy ciasto się upiecze odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści.

Krok 5

Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00012 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00010 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00011 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00007 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00008 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00014 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00016 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00017 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00018 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00013 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00019 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00020 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00021 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00022 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00023 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00024 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00025 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00026 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00028 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00029 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00030 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00031 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00032 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00033 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00034 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00035 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00036 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00037 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00038 Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00039

I jak? Znalazłaś już magiczny składnik? Nieeee??? No dobra, podpowiem Ci. Na zdjęciu z ciastem wlanym do miski widać kilka „gałązeczek” :) To kardamon :) Dosłownie szczypta a odmieniła smak ciasta do tego stopnia, że próbując go na początku nie wiedziałam co się dzieje bo spodziewałam się typowo czekoladowego ciasta z naciskiem na… czekoladę :) A tu taka miła niespodzianka…

No dobra, a teraz pora na niedzielną sesję ciasta z niedzielną Panią Domu w całej okazałości :) I nie zapomnij o konkursie u Kasi! TUTAJ <3 Powodzenia! Niech… blender Philips będzie z Tobą ;)

Margaryna Kasia Ciasto Podwojnie Czekoladowe 00042

FANCY IKOPami